Totuus pikavipeistä eri nimillä

Ootteko huomanneet, että pikavippejä kutsutaan nykyään aivan toisilla nimillä kuin ennen? Ilmeisesti tuo pikavippi -termi alkaa kärsiä hieman jo huonosta maineesta, koska niin monet paikat kutsuvat lähes täysin samoja tuotteita, jotka siis oikeasti ovat niitä ihan aitoja ja tuttuja pikavippejä, nykyään tosi monilla eri nimillä ja termeillä. Enään ei tahdota tarjota pikavippejä, vaan puhutaan pikalainasta, pikaluotosta tai sitten vaikka ihan kulutusluotoista.

vipit ja luotot

Luotto onkin uusi termi vipille, jonka maine ei ole niin ryvennyt kuin erilaisten vippien. Tarjoavathan monet kaupat ja pankitkin luottoa, joten miten sen saaminen netistä voisi niin pahasta sitten olla? Joku tälläinen ajatusmaailma siinä taustalla varmaan on.

Jos noiden luottojen ehtoja kuitenkin tarkastelee, niin huomaa aika nopeasti että käytännössä noi toimii kyllä melkein ihan samallalailla kuin perinteiset vipitkin, eri nimellä vaan. Nimi on vaihtunut, mutta lainojen ehdot pysyvät melkein identtisinä.

Vaikuttaakin enemmän siltä, että tämä ala on kokenut enemmän sellaisen kasvojen kohotuksen, kuin minkäänlaista todellista muutosta parempaan. Vuonna 2013 voimaan astuneen lain piti tämän toiminnan laittaa kokonaan pois, mutta miten kävi, näitä lainapaikkoja nousee yhä tänäkin päivänä uusia kuin sieniä sateella, ilman mitään merkkejä hiipumisesta. Nopeasti tarkasteltina vaikuttaakin, että tämä koko laki oli loppujen lopuksi täysin susi jo syntyessään.

Mitä näillä pikalainoille sitten pitäisi tehdä? No tämähän tietenkin jakaa mielipiteitä, niiden puolestapuhujien ja vastustajien leireihin. Monet uskovat, että jos tätä alaa ei hillitä, on meillä käsissä pian käsiin räjähtävä ongelma, jossa meillä voi tulevaisuudessa olla iso joukko nuorehkoja aikuisia, jotka ovat tuhonneet luottotietonsa juuri parhaaseen ikään päästessään.

Toinen puoli taas sanoo, että pikavipit ovat välttämätön paha, jota tarvitaan nopean rahan saamiseksi myös niille köyhemmille. Tottahan se on, että jos vipit kiellettäisiin kokonaan, ei se poistaisi monien köyhempien ihmisten tarvetta ajoittain saada rahaa nopeasti. On monia tilanteita, joissa rahaa tarvitaan heti, ja se voidaa onnistuneesti sitten maksaa myöhemmin takaisin. Tälläisiin tilanteisiin pikavipit olisivatkin luodut unelmien maailmassa.

Käytetäänkö niitä kuitenkaan tähän tarkoitukseen, vai menevätkö lainatut rahat vähemmän hyödyllisiin käyttötarkoituksiin?`Vastausta ei vielä tiedetä, sillä vippifirmat eivät pidä kirjaa lainojen käyttökohteista, ja asiaa on muidenkin puolesta tutkittu hyvin vähän.

Todennäköistä onkin, että pikaluotot ja vipit tulevat jatkamaan kansaa jakavaa toimintaansa myös tulevaisuudessa. Ehkä asiaa tullaan tutkimaan tulevaisuudessa tarkemmin, ja huomataan kuinka vaarallisia nämä vipit oikeasti ovat. Tai sitten niiden hyödyllisyys pystytään kiistatta osoittamaan, ja niiden toiminnasta tulee nykyistä hyväksyttävämpää. Oli tilanne mikä tahansa, on mielenkiintoista kuulla mitä nämä tulokset mahtaisivat olla.

Itse en nimittäin osaa sanoa, ovatko vipit paholaisen keksintö, vai välttämätön osa kapitalistista yhteiskuntaa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *